«Έκαναν την τρίχα… τριχιά» υποστηρίζουν συνήγοροι των οκτώ, που φέρονται να εμπλέκονται σε υπόθεση τοκογλυφίας και εκβιασμών
Την πεποίθησή τους ότι η υπόθεση του φερόμενου κυκλώματος εκβιαστών-τοκογλύφων, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από μια εβδομάδα μετά από «κινηματογραφική» αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, θα «ξεφουσκώσει» όταν έρθει η ώρα της δίκης, εξέφρασαν κάποιοι εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν τους εμπλεκόμενους στην πολύκροτη υπόθεση.
Στον απόηχο της «μαραθώνιας» διαδικασίας απολογιών των οκτώ συλληφθέντων, η οποία ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, με την απόφαση περί προφυλάκισης των τεσσάρων εξ αυτών, κάποιοι εκ των συνηγόρων υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η υπόθεση θα τεθεί στο δικαστήριο «στις πραγματικές της διαστάσεις».
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο neakriti.gr ο κ. Διονύσης Βέρρας, συνήγορος υπεράσπισης του 46χρονου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, που φέρεται να είχε κομβικό ρόλο, σύμφωνα με τις Αρχές, στην υπόθεση. «Όταν “φουσκώνεις” κάτι εκ των προτέρων και προσπαθείς να κάνεις το ελάχιστο μείζον και “την τρίχα τριχιά”, κατά το κοινώς λεγόμενο, όταν θα έρθει η ώρα του ταμείου θα εισπράττεις την απογοήτευση», δήλωσε ο κ. Βέρρας.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προτάσσεται από την υπεράσπιση είναι, πέρα από την «ερμηνεία» των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που «βαραίνουν», σύμφωνα με τις Αρχές, τους κατηγορούμενους, και το γεγονός ότι το αδίκημα της «τοκογλυφίας» διώκεται κατ’ έγκληση και εντός τριών μηνών από την τέλεση της εν λόγω πράξης.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του ο κ. Ελευθέριος Κάρτσωνας, συνήγορος υπεράσπισης του 30χρονου Αλβανού που προφυλακίστηκε, «ακόμη κι από την “ακραία” νομική θεώρηση, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα άλλο πέρα από μια πλημμεληματικής φύσης τοκογλυφία διωκόμενη κατ’ έγκληση, η οποία φέρεται τελεσθείσα η μία το 2021, οπότε έχει εξαλειφθεί και το αξιόποινο λόγω και της παρέλευσης της τρίμηνης προθεσμίας (…)».
«Διαστρεβλωτική εφαρμογή»
Σύμφωνα με τον κ. Κάρτσωνα, ο εντολέας του είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί ούτε καν για παράβαση του ΚΟΚ. Εξάλλου, ο κ. Κάρτσωνας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «διαστρεβλωτική εφαρμογή της ειδικής ανακριτικής πράξης της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο τέλος ο πελάτης του θα απαλλαγεί από τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί.
«Ο εντολέας μας, ο οποίος τυγχάνει ευυπόληπτος επιχειρηματίας δραστηριοποιούμενος επιτυχημένα, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στον τομέα της αγοράς και πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, είναι αθώος. Δεν έχει άλλωστε καταδίκη ούτε για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στο ποινικό του μητρώο. Δυστυχώς σε αυτή την υπόθεση, εξαιτίας της διαστρεβλωτικής εφαρμογής της ειδικής ανακριτικής πράξης της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, μια καθαρά και πλήρως αποδεδειγμένα επαγγελματική σχέση βαπτίστηκε “εγκληματική οργάνωση”, με άμεσο αποτέλεσμα αφενός μεν να κατακεραυνωθεί το τεκμήριο αθωότητος των κατηγορουμένων, αφετέρου δε να εξαχθούν εσφαλμένα συμπεράσματα. Είμαστε βέβαιοι ότι κατά τη διαδικαστική εξέλιξη της υπόθεσης ο εντολέας μας θα απαλλαγεί πανηγυρικά από τις αποδιδόμενες κατηγορίες. Είναι καιρός πλέον να επαναπροσδιοριστούν και να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και κυρίως να ενισχυθεί νομοθετικά και πρακτικά η εποπτεία του εισαγγελέα πλημμελειοδικών κατά τη συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού από την Αστυνομία, ώστε να αποφεύγονται εσφαλμένες νομικά ποινικές διώξεις για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίες στη συντριπτική πλειοψηφία, όπως και στην επίμαχη υπόθεση, καταρρέουν στο ακροατήριο. Πάντα όμως αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στους συμπολίτες μας, οι οποίοι, αφού προηγουμένως κρίνονται προσωρινά κρατούμενοι και στερούνται για μήνες την ελευθερία και τις οικογένειές τους, τελικώς αθωώνονται», δήλωσε ο εκ των δικηγόρων του 30χρονου προφυλακισθέντος, Ελευθέριος Κάρτσωνας.
«Εν καιρώ»
Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του 46χρονου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου – ο οποίος επίσης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος – κ. Διονύσης Βέρρας, δήλωσε ότι, «ενόψει του τρόπου με τον οποίον προωθείτο η όλη δικογραφία από άποψη αστυνομικής προανάκρισης, κρίναμε ότι έπρεπε να περιοριστούμε σε μια άρνηση της κατηγορίας και να επιφυλαχθούμε να εκθέσουμε τις απόψεις μας εν καιρώ (…). Δεν έχει καμία αποδεικτική βάση, δεν προκύπτει από πουθενά (…). Διότι όταν “φουσκώνεις” κάτι εκ των προτέρων και προσπαθείς να κάνεις το ελάχιστο μείζον και την “τρίχα τριχιά”, κατά το κοινώς λεγόμενο, όταν θα έρθει η ώρα του ταμείου θα εισπράττεις την απογοήτευση». Όπως επισήμανε ο κ. Βέρρας, «από την πλευρά της αστυνομικής προανάκρισης συνηθίζουν να “κάνουν την τρίχα τριχιά”, και στο τέλος τα δικαστήρια θα φέρουν την υπόθεση στις πραγματικές της διαστάσεις».
Φερόμενα θύματα – Μόνο τρεις ζήτησαν την ποινική δίωξη των κατηγορουμένων
Σύμφωνα, με πληροφορίες, μόνο τρεις από τους φερόμενους παθόντες της δράσης των κατηγορουμένων φέρονται να ζήτησαν την ποινική τους δίωξη. Μάλιστα, ένας από τους φερόμενους παθόντες βρέθηκε σε δραματική κατάσταση, καθώς φέρεται στο παρελθόν να είχε απειληθεί από ενόπλους και στάθηκε αδύνατο να καταθέσει στις Αρχές. Άλλο ένα φερόμενο θύμα φέρεται να είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο κατά το χρονικό διάστημα που δεχόταν πιέσεις, ενώ είναι ήδη γνωστή η περίπτωση ενός ακόμη ντόπιου, ο οποίος είχε εξαφανιστεί «απειλώντας» ότι θα βάλει τέλος στη ζωή του.
Παράλληλα, ο συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ανέφερε ότι «πολλοί από τους κατηγορούμενους ισχυρίζονται ότι οι καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν δεν είναι αληθείς ή ακριβείς κι αμφισβητούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκαν, τα κίνητρα των φερόμενων ως παθόντων και πολλά άλλα», ανέφερε αρχικά ο δικηγόρος κ. Γιώργος Στειακάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Στειακάκη, το όλο ζήτημα συνιστά «κοινωνικό πρόβλημα, παρά ποινικό, και θα πρέπει η κυρία ανακρίτρια να κάνει πάρα πολλή δουλειά. Επιπλέον τα οικονομικά στοιχεία που συλλέχθηκαν και εξετάζονται από την Ανεξάρτητη Αρχή είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και συνήθως οι υποθέσεις που εμπεριέχουν και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι πολύπλοκες». Αναφορικά με έναν εκ των εντολέων του, ο κ. Στειακάκης υπογράμμισε ότι «είχε κάνει ένα τηλεφώνημα και βρέθηκε κατηγορούμενος για τρία κακουργήματα! Αυτές είναι υπερβολές, οι οποίες καλό θα είναι να αποφεύγονται, διότι χάνει την αξία της η σοβαρότητα της υπόθεσης όταν πραγματικά υπάρχει με αποδεικτικά στοιχεία».